La Sibiu se pun bazele unui CONFIRM European

De ce este atat de importanta intalnirea sefilor de stat din Uniunea Europeana la Sibiu?

Pentru ca ne aflam in mijlocul unui razboi memetic global condus de Rusia impotriva democratiilor occidentale care se duce la nivel de meme (adevaruri, valori si principii) fundamentale. Acest razboi urmareste disolutia nu doar a proiectului european si NATO, ci si a democratiei ca sistem de guvernare.

Chiar daca este o reactie mai degraba intuitiva decat deliberata, sistemul de aparare impotriva agresiunii rusesti in Europa se manifesta printr-o strangere spontana a randurilor celor care se simt cu adevarat parte din Uniunea Europeana si revenirea la valorile fundamentale comune democratiilor: libertate, egalitate, responsabilitate sociala, implinire persoanala si intarirea protectiei lor prin statul de drept. Mesajul trebuie sa fie clar si fara echivoc: negociem orice dar nu aceste principii, toleram mult dar nu abaterea de la aceste valori.

Daca facem o radiografie memetica a acestui proces vedem ca se UE se restructureaza dintr-un grup de interese economice intr-o retea de tari legate de aceste principii si valori. Acest proces de tranzitie de la grup la retea este necesar pentru a se asigura formarea in timp a unei comunitati sinergice de state europene. Paradoxal, agresiunea Rusiei si infrangerea Marii Britanii pe cale memetica catalizeaza un proces necesar si benefic pentru Uniunea Europeana. Acest proces de formare a unei retele de buna credinta este foarte asemanator cu cel care sta la baza formarii retelei CONFORM si permite o toleranta mare pentru diversitate cu pretul unei tolerante zero fata de abaterea de la legaturile fundamentale acceptate consensual de membrii retelei.

In acest fel, la Sibiu si Romania e invitata explicit sa ramana parte egala a retelei de tari de buna credinta care devine Uniunea Europeana. Putem anticipa cu usurinta ca UE va deveni mult mai putin toleranta cu atacul la statul de drept si democratiei, precum si mai intransigenta cu cei care incearca din exterior sa ii saboteze coeziunea interna, chiar si fata de Marea Britanie care incepe sa realizeze ca a devenit o simpla putere de mana a II-a in liga Rusiei dar nu in liga in care joaca UE, SUA si China

Prezenta la Sibiu a sefilor de state care se plimba pe strazi si se simt acasa aici, in Romania, faptul ca vorbesc aceleasi limbi acici ca acasa si avem acelasi sistem de referinta si valori, sunt in masura sa aduca mai mai bine aminte romanilor despre ce este votul din 26 mai 2019 decat orice afis sau discurs electoral.

Votul din 26 mai 2019 este un vot necesar nu doar Romaniei pentru a ramane in Europa, dar e un catalizator necesar si pentru Europa pentru a reusi sa finalizeze cu bine tranzitia de la o grupare de tari democratice la o retea de state democratice. Iesirea noastra din imbratisarea de fier a Rusiei va incuraja si alte state care se lasa ispitite de cantecul de sirena antiliberala a Moscovei. Prin votul nostru Romania poate deveni parte organica al unui CONFORM European.

Voteaza asadar pro-Europa si nu uita sa iti anunti toti prietenii ca pe 26 mai 2019 sunt alegeri la care nu au voie sa lipseasca.

Octavian Jurma
Timisoara, 8 mai 2019

 

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.