Ce inseamna ideologie multidimensionala?

Afirmam despre sinergism ca este o ideologie multidimensionala sau simplificat o ideologe 3D. Ce inseamna asta?

Sa presupunem ca dorim sa reconciliem socialismul cu liberalismul pentru ca in locul antagonismului sa obtinem sinergia. Pentru aceasta trebuie mai intai sa apelam la memetica pentru a simplifica problema la memele sale esentiale.

Sa folosim acum o metafora. Un patrat si un cerc care se cearta care are dreptate intr-un spatiu 2D se pot reconcilia intr-un cilindru intr-un patiu 3D. Astfel putem sa recunoastem ca patratul si cilindrul au dreptate in spatiul lor bidimensional unde nu se pot suprapune, dar isi pot accepta diferentele daca inteleg ca nu sunt decat proiectii in plan a aceluiasi cilindru dintr-un spatiu tri-dimensional.

Sinergismul nu neaga componenta sa socialista, si-o asuma! Sinergismul nu neaga componenta sa liberala, si-o asuma! Le asuma si le reconciliaza intr-un spatiu superior al existentei umane, dar pentru asta le restrange ambelor posibilitatea de a se misca independent una de alta.

Daca acceptam adevarul axiomatic ca omul este o fiinta multidimensionala si ca o multime de probleme si conflicte se datoreaza perceptiei bidimensionale data de proiectia omului pe un anumit plan al nevoilor umane asa cum sunt acestea ierarhizate de Maslow, incepem sa intelegem filozofia care sta la baza sinergismului. Frumusetea sinergismului este ca e usor de scalat de la scara ideologiei sociale la filozofia personala lucru care permite relativ usor de reconciliat (teoretic) persoana cu colectivul, individul cu societatea.

Octavian Jurma
23 aprilie 2018

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.