Arhitectura CONFORM (Corpul National al Formatorilor de Opinie)

Asa cum am vazut in articolul precedent, CONFORM (Corpul National al Formatorilor de Opinie) poate avea doua configuratii stabile de baza, cea de roi (swarm) si cea de retea de baza (sau de nivel 1)

Orice retea sau roi se formeaza prin multiplicarea exponentiala a unor unitati simple numite noduri sau drone. Daca te alaturi unui roi sau retele existente lucrurile sunt extrem de simple:

Pasul 1. Asuma-ti povara adevarului si principiul bunei credinte
Pasul 2. Urmeaza-ti indrumatorul
Pasul 3. Invata sistemul
Pasul 4. Multiplica-te indurmand si pe altii pasii 1, 2 si 3

In cazul in care esti singur lucrurile sunt ceva mai complicate pentru ca e nevoie sa faci un efort suplimentar de a invata inainte de a incepe sa actionezi.

In cele ce urmeaza vom analiza concret cum poti construi singur un roi simplu de pana la 100 de oameni cu un minimum de competenta:

In primul rand e important sa intelegi contextul in care te afli daca esti singur. Robin Dunbar, un antropolog si psiholog evolutionist faimos, a demonstrat ca omul are o limita naturala de a administra o relatii stabile cu aproximativ 150 de prieteni. Acesta inseamna ca stabilindu-ti o limita a competentei individuale de 100 de persoane, poti sa pornesti increzator la drum ca nu va fi o problema sa administrezi un roi personal de 100 de votanti. In realitate probabil ca vei avea mai degraba o mini retea cu cativa apropiati care influenteaza si ei alti alegatori.

Concret, ce trebuie sa faci:

1. Citeste cu atentie declaratia de adevaruri si drepturi sustinute de CONFORM. Asuma-ti povara adevarului si principiul bunei credinte, sunt esentiale pentru a te putea cupla mai tarziu cu reteaua CONFROM si a deveni parte din roiul national.

2. Asigura-te ca ai dobandit minimul de competenta necesar sa formezi o opinie favorabila votului. In rezumat aceste argumente sunt:

a). simpla crestere a participarii la vot cu 1 milion de votanti indiferent cu cine voteaza acestia va face coalitia penala sa piarda alegerile pentru ca majoritatea celor care nu voteaza sunt votanti de buna credinta
b). absenta oamenilor de buna credinta de la vot permite celor de rea credinta sa conduca tara
c). nu putem cere unor oameni competenti si de buna credinta sa ne reprezinte daca noi nu facem la randul nostru dovada minima de buna credinta de a vota

Daca doresti sa formezi un roi compatibil CONFORM atunci:

3. Asigura-te ca esti la curent cu „lista alba” de partide care pot fi recomandate in CONFORM daca alegatorii contactati iti cer sfatul in privinta votului. Aceasta lista va fi accesibila public pe site si pe retele sociale. Poti recomanda orice partid de pe lista alba in functie de preferintele personale si chiar propriul partid. Poti chiar sa ai un nivel de exigenta mai ridicat decat CONFORM si sa scoti de pe lista alba partidele care nu iti inspira incredere. In schimb nu poti adauga la lista CONFORM partide indiferent de parerea ta personala. Recomandarea pentru vot a unor partide care nu sunt validate ca fiind de buna credinta de conducerea CONFORM este strict interzisa si poate duce la excluderea din CONFORM si organizatiile partenere.

Ce poti face daca organizatia ta depaseste 100 de oameni? Ei bine vestea buna este ca la acest nivel ai devenit formator specialist si faci parte din ceea ce noi numim Clubul Specialistilor CONFORM. Daca ai ajuns singur la acest nivel ar fi bine sa te conectezi la roiul national CONFORM pentru a participa la cursurile regulate adresate formatorilor care doresc sa treaca la urmatorul nivel de Lider si Lider Executiv.

Aceasta limita de 100 de parteneri este si pragul de multiplicare pe care il recomandam in retea. Alfel spus daca vrei sa cresti un grup peste 100 de oameni e nevoie sa te multiplici prin copiere intr-un proces numit duplicare. Foarte simplu duplicarea inseamna sa te inlocuiesti deliberat, formand un profesionist capabil sa iti ia locul. In felul acesta poti conduce o retea de 100 de profesionisti care fiecare administreaza un roi de 100 de votanti si roiul tau poate creste la 10.000 de oameni. Ca sa cresti peste 10.000 de oameni trebuie sa te duplici ca lider. In felul asta poti coordona o retea de 100 de lideri care fiecare conduce 100 de manageri care fiecare administreaza 100 de oameni:

Avem astfel o ierarhie naturala a competentiei formatorilor:

1. Formator Calificat – influenteaza direct sau indirect peste 10 alegatori
2. Formator Avansat – influenteaza direct sau indirect peste 25 alegatori
3. Formator Profesionist – influenteaza peste 100 de alegatori
4. Formator Lider – influenteaza 10×100 = 1.000 de alegatori
5. Formator Lider executiv – 10x100x100 = 100.000 alegatori

Evident acesta este doar un exemplu didactic insa se poate observa cu usurinta cum pe masura ce roiul se organizeaza ca retea, iar reteaua creste in complexitatea, rezulta o structura ierarhica dar descentralizata (distribuita), cu noduri a caror competenta creste natural si progresiv.

Observam ca in final, definita din perspectica scopului si nu a structurii, CONFORM devine o organizatie specializata in identificarea si formarea de lideri de buna credinta cu o inalta competenta in sinergia organizationala.

CONFORM insa pe timp de pace are o activitate minimala care elibereaza de raspunderi, trece in rezerva, majoritatea liderilor sai. Acest ultim aspect demonstreaza si avantajul semnificativ pe care il vor avea pe timp de pace liderii CONFORM in cadrul organizatiilor profesionale in care lucreaza. Sper ca in timp, apartenenta si progresul in CONFORM sa devina un factor de promovare si in viata profesionala.

Octavian Jurma
Timisoara, 18 mai 2018

***

Referinte:

Introducere CONFORM: „Cum mobilizam 1 milion de oameni la vot?”

Introducere CONFORM: „Cum mobilizam 1 milion de oameni la vot?”

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.