10 validari pentru CONFORM la alegerile europarlamentare

Rezultatul alegerilor si al referendumului din 26 mai 2019 a surprins atat de tare partidele de rea credinta si pe slujbasii lor incat pare ca nu isi pot reveni din soc: fie spun ca este de fapt o victorie, nu o infrangere, fie amana luarea unor decizii care, daca ar fi fost profesionisti, ar fi dus la o resetare imediata a partidelor. Faptul ca nu o fac evidentiaza reaua credinta cu care au fost etichetati.

Pentru noi cei de la CONFORM si Miscarea Sinergista, rezultatul alegerilor europarlamentare nu este o surpriza. Inca din iunie 2018, adica de un an, lucram la aceasta victorie, care nu este a unui partid anume, este a cetatenilor, asa cum spunea aseara C.T. Popescu la una din televizinile de stiri.

Intaresc cele spuse, ca nu este o surpriza, dezvoltand 10 aspecte pe care noi le-am tot repetat si le-am sustinut ca fiind adevarate (martori ne sunt inregistrarile video de pe site, dar si cei care au participat la intalnirile noastre, intalniri ce au la final o sesiune de intrebari si raspunsuri):

1. Romanii sunt, memetic, proeuropeni si projustitie.

Am plecat de la faptul ca peste 52% dintre romani au incredere in Uniunea Europeana, fata de o medie de 43% la nivelul tarilor uniunii (procent care iata, seamana cu prezenta la vot de la alegerile de duminica), astfel incat am concluzionat ca cetatenii activi, in marea lor majoritate votanti, isi exprima clar adeziunea la valorile europene.

Apoi caracteristica de „proeuropenism” este confirmata si de analiza memetica facuta de catre Octavian Jurma, cel care arata ca limba romana se afla pe o lista promovata de secretariatul de stat american pentru cetatenii americani ca fiind relativ usor de invatat. Cum limba, arata Tavi Jurma, este o parte importanta a memeticii, asta ne demonstreaza ca romanii sunt identitar mai aproape de zona europeana occidentala decat de eurasia orientala. Iar alegerile pentru parlamentul european ne-a intarit aceasta concluzie.

Am adaugat apoi protestele masive din ultimii doi ani si jumatate, de cand alianta de rea credinta a siluit justitia si a incercat, prin toate mijloacele, subordonarea ei politica. O reactie care s-a manifestat vizibil in strada, desi ignorata de reaua credinta politica, dar care nu putea sa nu aiba si o corespondenta, atat la votul pentru referendum, cat si in optiunea pentru Europa: partidele aliantei de rea credinta au pierdut scoruri electorale importante, unul de peste 20%, celalalt netrimitand niciun reprezentant in comisia europeana, pentru ca nu a trecut pragul electoral. Fie si numai validarea referendumului pe justitie arata ca cea mai mare parte dintre noi vrem un stat de drept in care justitia sa fie independenta, iar cei care incalca legea sa raspunda pentru faptele lor.

Asadar romanii sunt proeuropeni si projustitie, in marea lor majoritate.

2. Votul este singura arma a societatii impotriva politicienilor de rea credinta.

Atunci cand majoritatea ONG-urilor chemau activ oamenii in strada pentru proteste care s-au dovedit importante ca mesaj, insa au fost constat ignorate de clasa politica de rea credinta, am afirmat cu tarie ca actiunile in strada nu sunt o solutie pe termen lung si ca trebuie trecut la alt nivel. Ca este necesara regandirea actiunii civice catre aducerea cetatenilor la vot, deoarece VOTUL este principala arma pe care cetatenii o au la dispozitie pentru a schimba configuratia politica. Astfel ca ne-am orientat catre vot ca mesaj principal: votul este unitatea minima de actiune civica si fara el, democratia moare.

Numarul mare de votanti la aceste alegeri ne-au aratat ca democratia castiga si ca reaua credinta se dilueaza politic.

3. Prezenta mare la vot scade puterea relei credinte.

Eram uimiti cum „marii analisti” afirmau la TV ca prezenta la vot nu conteaza in Romania. Ca si cum raporturile dintre partide se mentineau intacte, indiferent daca lumea venea in numar mare la vot sau nu. Si am inteles ca aceasta manipulare trebuia, pe de o parte infirmata, pe de alta parte era necesara o educatie adecvata care sa arate cetatenilor ca lucrurile stau exact invers.

Asa am ajuns la simularea „+ 1 milion” pe alegerile parlamentare din 2016. Studiind tipul de electorat si cum s-a votat in 2016 am realizat ca acel plus 1 milion de voturi nu se distribuia proportional, ci numai un procent de pana la 18% se ducea catre alianta de rea credinta, restul mergand catre celelalte partide. Si ca se inclina balanta inspre buna credinta.

Ori la alegerile de duminica, impreuna cu diaspora, au votat aproximativ 9.200.000 de alegatori (date exacte gasiti aici), cu aproape 3 milioane de alegatori mai mult decat in toamna lui 2016. Iar faptul ca Alianta de Rea Credinta a pierdut alegerile arata ceea ce am demonstrat si noi, ca rezultatul votului depinde de numarul de alegatori care isi exprima votul.

Si asta ar trebui sa fie principala lectie pe care ar trebui sa o invatam cu totii: cu cat vom merge in numar mai mare la vot, cu atat reaua credinta nu primeste puterea politica.

4. Toate cele 4 partide/aliante validate de CONFORM au trecut pragul electoral.

Mai intai trebuie spus ca am ales un criteriu de validare mai potrivit pentru aceste alegeri, in detrimentul bunei credinte, respectiv daca partidul care a fost masurat de catre noi este proeuropean sau nu. Chiar daca doua dintre optiunile de vot validate sunt putin peste pragul electoral, faptul ca acestea primesc mandate europene, la o prezenta care a trecut de 50%, atesta ca romanii le-au validat ca fiind proeuropene, la fel cum am afirmat si noi.

Asta ne arata ca atat metoda de validare a fost corecta, cat si criteriul ales pentru evaluare a fost corect ales.

5. Votul electronic, prin corespondenta si/sau criptovotul este necesar.

Una din componentele Proiectului Sinergist de Tara pe care l-am promovat in conferintele noastre a fost votul electronic si/sau criptovotul. Asta pentru a asigura acces, in baza egalitatii cetatenilor, la exprimarea drepturilor cetatenesti, urmand exemplul tarilor cu o democratie consolidata, fie ca este vorba de referendum sau alegeri electorale.

Avand exemplul alegerilor din 2014 (turul I si II pentru prezidentiale), in care am vazut cum o guvernare de rea credinta a ingradit accesul cetatenilor romani la vot, am dorit ca acest lucru sa nu se mai intample si la aceste alegeri. Cum insa o Alianta de rea credinta ramane de rea credinta indiferent de costuri si anul acesta guvernul a ales sa-si bata joc de drepturile cetatenilor sai. Ceea ce este inadmisibil.

Daca niciun partid aflat la putere nu va accepta alta forma de vot, atunci Miscarea Sinergista va promova accesul liber la exprimarea drepturilor cetatenesti in continuare, ca modalitate de vot prin corespondenta, vot electronic si/sau criptovot, incluzandu-l in Proiectul Sinergist de Tara pe care il propunem de fiecare data partidelor.

6. Este nevoie de formatori de opinie informati si de buna credinta care sa valideze candidatii din zona politica

Cu alte cuvinte este nevoie de CONFORM.

Pe de o parte pentru ca nicio televiziune cu grave probleme de credibilitate nu ne va da optiuni de vot care sa reprezinte interesul tarii, ci va promova intotdeauna pe cei care platesc pentru promovarea facuta. Iar cei promovati s-au dovedit a fi de rea credinta, in majoritatea cazurilor, vopsiti in „salvatorii” patriei, luptand cu un inamic inventat, precum „Statul Paralel”.

Pe de alta parte pentru ca elitele, cei care au capacitatea de a discerne politic, si-au taiat canalele de comunicare cu masele, refuzand sa mai coboare in zona societatii civile. Mai mult, se simt atat de bine in bula lor, incat si-au format obiceiul de a inghiti in sec la ce face reaua credinta, incercand sa-si aduca „aportul lor” reactiv la ceea ce se intampla, doar printr-o postare pe retelele de socializare la care primesc nu stiu cate aprecieri. Ori asta nu ajuta si nu are efect pe termen lung.

Si atunci acest vid, de informatie de calitate si de formatori credibili de opinie, trebuie umplut cu ceva sau cu cineva. Iar noi asta facem: identificam, formam si promovam informatori de opinie care au dreptul sa informeze corect, sa promoveze votul ca solutie si sa propuna liste validate de vot.

7. Daca competitorii se adreseaza electoratului inactiv in 2016 si nu se bat pe acelasi electorat traditional votant, sansele sa ia voturi este mare.

La aceste alegeri s-au miscat un numar de 3 milioane de votanti din zona electoratului inactiv in 2016. Acest electorat raspunde de regula la un mesaj pozitiv, de regula transmis direct sau prin surse de incredere. Cum cei 6,5 milioane de alegatori care s-au prezentat in toamna lui 2016 la vot aveau optiuni electorale oarecum definite, concentrarea pe acest tip de electorat era o lupta pierduta.

Acesta a fost si mesajul nostru, preluat de o parte dintre competitori: parasiti mesajul negativ, anti si orientati-va pe doua lucruri: 1. coborati in strada printre oameni si vorbiti-le direct si 2. asigurati-va legaturi de incredere intre membri de partid si cetateni pentru ca mesajele sa ajunga nealterate la acestia.

Evident ca am propus si un parteneriat prin care sa putem sa edificam competitorii validati ca fiind de buna credinta, insa niciun partid nu s-a folosit de acest mijloc de a primi promovare gratuita. Cine stie, poate la urmatoarele alegeri.

8. Candidatii independenti mananca inutil voturi

Ni s-a reprosat ca nu am rulat pentru validare niciunul dintre cei trei candidati independenti, partidele foarte mici, precum si uniunea care se prezinta ca fiind partid politic dar functioneaza ca un ONG.

In primul rand pentru ca nimeni nu a solicitat acest lucru cu cel putin 2 luni inainte de alegeri, pentru a avea timp sa rulam sondajele de evaluare. In al doilea rand pentru ca nu am simtit nici noi nevoia sa o facem. Si asta deoarece candidatii independenti au un specific care nu se armonizeaza pe ceea ce sustinem, respectiv prezenta mare la vot. Si am sa ma explic:

– prezenta mare la vot determina un numar mare de voturi valide si, pe aceasta baza, Coeficientul Electoral National (CEN) va fi un prag mare pentru candidatii independenti. Cu alte cuvinte, cu cat prezenta este mai mare, cu atat un candidat independent risca sa nu treaca pragul CEN. Ori, care este atunci interesul unui candidat independent? O prezenta mare la vot sau una mica?

Mica, evident. Si atunci mesajul de genul „Singur impotriva partidelor”, prin care sa intelegem ca toate partidele sunt la fel si nu ai cu cine vota e la fel de toxic ca si dorinta ca sa se prezinte putini la vot si sa treci pragul;

– un candidat independent, daca trece pragul CEN, toate voturile peste acest prag sunt pierdute. Dar daca nu trece pragul, atunci toate voturile primite sunt pierdute. Astfel incat un candidat independent este util electoral doar daca obtine EXACT numarul de voturi necesar trecerii pragului CEN. Cine ar putea cuantifica cu exactitate asta? NIMENI.

Faptul ca niciunul dintre cei trei candidati independenti, indiferent de buna sau reaua lor credinta, nu a trecut pragul arata ca estimarea noastra a fost corecta, ca s-au pierdut trei procente din voturi, voturi ce nu stim cum vor fi reprezentate de competitorii validati.

9. Politica prin frica si vot anti este falimentara.

Asa cum am aratat inca de la referendumul convocat de Dragnea la solicitarea CpF si al bisericii ortodoxe din Romania, mesajele bazate pe frica si mesajele anti nu au succes. Majoritatea dintre romani au inteles ca exista probleme intime si ca nimeni nu are dreptul sa se bage in familia sau in viata personala a celui de langa noi. Si s-au prins repede, verificand faptele, ca mesajul de genul „Cuplurile gay ne rapesc copiii” sunt fals si bazat pe frica. Si au refuzat o astfel de abordare, referndumul din toamna nefiind validat.

Alianta de rea credinta nu a invatat nimic din exemplul acestui referendum si a plusat in campania de acum cu mesaje la fel de false si de toxice, bazate pe frica: „UE ne omoara copiii deoarece importam peste cu mercur”, „UE nu ne lasa sa cultivam rosia romaneasca”, ”suntem suverani si UE nu trebuie sa se amestece in treburile noastre interne”… mesaje care nu au trecut de majoritatea dintre noi si care nu au produs impactul vizat de cei care le-au folosit.

Pe cand un mesaj proeuropean, orientat catre promovarea localitatilor care acceseaza fonduri europene, catre tinerii studenti care pot beneficia de burse europene „Erasmus”, catre programele APIA, … pot antrena la vot mult mai multi alegatori si pot face diferenta la urne. Pentru ca, asa cum am spus, peste 6 milioane de cetateni cu drept de vot raspund numai la mesaj pozitiv.

10. Este nevoie de un proiect de tara care sa aibe o fundatie de adevar.

Alianta de rea credinta a castigat in 2016 din doua motive: prezenta scazuta la vot si un fel de plan de tara pe care l-au orientat catre o parte dintre cetateni. Acum au pierdut pentru ca prezenta mare la vot le-a dizolvat voturile primite de la electoratul lor captiv, dar si pentru ca ceea ce au promis in 2016 a fost total diferit de ce au livrat in perioada de dupa alegerile din 2016.

Aceeasi intrebare le este adresata si partidelor din opozitie care au primit un scor mare la aceste alegeri: care este proiectul vostru de tara si cum verificam ca sunteti de buna credinta, facand ceea ce ati spus ca faceti?

Credem ca singura solutie este ca cele doua sa se aseze la masa, sa cheme si presedintele tarii, dar si societatea civila si sa creioneze un Proiect de Tara cu care sa castige puterea la urmatoarele alegeri din 2019 si 2020. Apoi sa ruleze acest program in societate, sa vada ce este fezabil si ce nu, apoi sa bata palma pentru realizarea acestuia. Cred ca este singurul mod prin care societatea civila ar fi mai implicata si prezenta la vot ar creste, dar si unica solutie pentru ca reaua credinta sa nu revina mai puternica la guvernare cum s-a intamplat in 2000 sau 2016.

Concluzie

Acestea sunt doar 10 lucruri pe care le-am livrat si care sunt confirmate de rezultatul acestor alegeri. Evident ca nu putem cuantifica exact cat la suta din prezenta la vot ni se datoreaza, dar daca am adus macar un singur vot in plus, atunci nu am pierdut timpul si am creat ceva util societatii.

Mai adaug ca avem in aceste momente peste 25 de formatori de opinie, ca suntem prezenti in diaspora, in orasele importante din tara si ca am inceput si lucrul in mediul rural. Si asta nu e putin lucru pentru un ONG care se autofinanteaza si incearca sa plateasca pretul necesar schimbarii societatii romanesti prin implicare, educatie, dar mai ales prin exemplu personal.

foto: https://www.incontextinternational.org

Cuvinte cheie: alegeri, CONFORM, validare

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.