Structura sinergica pe care sa ne reasezam natiunea

Suntem o societate de tip grafit, nu de tip diamant (vezi imaginea alaturata). Diferenta este aceea ca, desi ambele sunt formate din aceeasi atomi de carbon, grafitul este dispus structural pe straturi paralele, cu legaturi puternice doar in plan, pe cand atomii de carbon din structura diamantului sunt legati puternic atat in plan, cat si intre planuri.

In Romania avem clar o structura tip grafit. Clasa politica penala formeaza un strat care transcende un partid sau o alianta, ea fiind asezata in aproape tot spectrul politic. Daca ne miram ca membri ai unor partide care aclama ca nu sustin coruptia, voteaza cot la cot cu „penalii” din parlament, atunci nu vom intelege ca dorinta unui anumit tip de politician de a fura din banul public si a nu raspunde pentru asta, punandu-se deasupra legii, este o caracteristica transpartinica de tip „nomenclatura”.

Avem asadar un strat superior de politicieni corupti.

Urmatorul strat este acela al politicienilor care se mai mentin, inca, in zona bunei credinte. Aparent fara legaturi cu stratul de mai sus, in contradictie, chiar, insa nimic nu garanteaza ca atomii din acest strat pot migra in cel superior. Dorintele personale nu pot fi garantate prin statutul partidului, nu?

Apoi vin institutiile, si ele straturi de grafiti, suprapuse in straturi de rea si buna credinta. In principal ele se diferentiaza in sprijinul pentru clasa politica penala: jandarmeria, politia, ANAF, parte din sistemul de justitie, CNA, Avocatul Poporului, sunt doar exemple de servitori contra beneficii personale imense pentru stratul superior de rea credinta.

Urmeaza votantii nehotarati si care, in mare, dezgustati de politic, absenteaza la vot. Si pe al caror absenteism se bazeaza mentinerea copruptilor in zona superioara. Deoarece nevotul lor se redistribuie ca vot celor care au fost votati. Si cum reaua credinta are, prin santaj, un bazin electoral de vot, buna credinta, dezgustata pe buna dreptate, ramane nereprezentata in parlament.

Ceva mai jos, se afla electoratul captiv si needucat. El este legat ombilical de stratul superior prin mema: „Au furat, dar mi-au dat si mie ceva”. Insa nu exista niciun fel de legatura intre acest strat si cel superior al clasei mijlocii dezgustata se absenteista. Mai mult chiar, fara a se intelege una pe cealalta, ura este ceea ce ii leaga: cei educati in condamna pe cei needucati pentru ca participa la decizie, desi nu-i obliga nimeni sa absenteze, in timp ce cei needucati ii urasc pentru educatia si bunastarea lor.

Unii ar spune ca sun doua tari diferite. Nu, doar straturi de grafit, ale aceeleiasi societati stratificate.

Insa, ceea ce este foarte important, baza acestei constructii nesanatoase o asigura urmatoarele trei straturi care au devenit raul absolut: media minciunii, biserica necredintei si academia manipularii. Din ele isi trage puterea clasa politica penala si relatiile dintre aceste straturi sunt exclusiv bazate pe putere si avantaje financiare: penalii finanteaza biserica, biserica face campanie pentru penali; media alieneaza in favoarea penalilor, penalii presteaza pentru media, umpland platourile de filmare si finanteaza din bani publici pentru prestatia oferita; academia reinterpreteaza istoria si reabiliteaza personaje toxice, in schimbul unor sinecuri pe viata.

Aceasta asezare a societatii convine doar relei credinte. Legaturile sinergice dintre staturi care trebuiau sa fie:

– legile carora ne supunem toti,
– adevarurile universale precum libertatea, egalitatea, implinirea personala si responsabilitatea sociala,
– relatiile interpersonal, etc

au fost desfiintate, ignorate sau taiate. Nu mai vorbesc de un Proiect de Tara care sa ne uneasca intr-un scop comun.

Ori asta incercam sa facem la Miscarea Sinergista: sa ne alimentam relatiile interpersonale cu incredere, sa impunem societatii adevarurile fundamentale, sa aparam legile si institutiile statului in care se mai afla oameni de buna credinta, sa ne legam la trecutul istoric in care s-a nascut Romania, sa organizam societatea civila, sa legam diaspora de marile orase si marile orase de rural, sa informam, sa propunem partidelor politice un nou proiect de tara bazat pe educatie, pe competenta, pe eficienta, pe intoarcerea deciziei care ne priveste pe toti de la un individ corupt, la populatia activa.

Cine isi doreste o natiune pe o structura de diamant? Si cine alege sa incremeneasca in proiectul de astazi? Ne desparte doar o decizie.

foto: https://image.slidesharecdn.com

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.