Spatii de adevar si Adevarul Sinergist

Asa cum mentionam intr-un articol mai vechi, Adevarul are o insemnata valoare sociala. Deoarece am trecut sumar peste aceasta afirmatie, explicarea valorii de adevar social mi se pare o necesitate absoluta pentru a ne putea misca mai departe in termeni de sinergism.

In cartea sa, „Sapiens”, Yuval Noah Harari explica foarte bine legenda Peugeot. Pe scurt, daca in 1870 doreai sa deschizi o firma, raspundeai cu toate proprietatile tale, inclusiv cu propria libertate pentru pagubele sau falimentul acelei firme. Ceea ce era atunci un adevar unanim acceptat era raspunderea personala pentru toate faptele tale si ale creatiilor tale, iar recunoasterea firmei ca pe o entitate cu raspundere limitata nu avea atunci valoare de adevar.

In 1896 societatea franceza schimba aceasta paradigma si introduce termenul de societate cu raspundere limitata, preluand raspunderea de la proprietarul firmei catre societatea creata, transformata in persoana juridica. Intelegand oportunitatea creata, Armand Peugeot a cerut transformarea atelierului sau unde facea arcuri si biciclete, intr-o fabrica de automobile. Daca un automobil se defecta, consumatorul nu se mai indrepta acum in despagubire asupra sa, ci asupra fabricii.

Ce este astazi Peugeot cred ca stie toata lumea: un mare concern in domeniul auto. O entitate care a supravietuit lui Armand Peugeot, creatorul ei, decedat in 1915, o legenda cu valoare sociala care exista astazi datorita unei schimbari de adevar produsa la un moment dat de catre decidentii politici francezi din 1896.


DIFERENTE LA NIVEL UMAN

Raportand orice individ contemporan cu noi, ori pe noi insine la Armand Peugeot, strict la valorile umane (inaltime, greutate, forta in brate, acuitate vizuala, capacitate de memorie, atentie distributiva, etc.) nu sunt mari diferente, iar daca acestea sunt, marja de variatie poate fi incadrata asa cum se vede mai sus in dreptul literei A. La fel, daca il comparam pe Armand Peugeot cu alti indivizi contemporani cu el, ori traitori cu 100 de ani inainte, putem admite ca omul, ca individ, nu are un nivel de dezvoltare uniform care sa il faca mai puternic, mai destept sau mai iute decat altii. Probabil ca de la aparitia lui Homo Sapiens si pana astazi, omul nu a evoluat ca individ, ba, dimpotriva, daca noi insine am fi pusi sa traim in conditiile in care traia Homo Sapiens acum 200.000 de ani, atunci cand se presupune ca a aparut, am muri in cateva zile, deoarece ne-am pierdut abilitatile unui trai in mediu salbatic.

DIFERENTE LA NIVEL DE SOCIETATE

Si, totusi, suntem diferiti. Diferenta este data de societate: ne diferentiaza educatia primita, ne diferentiaza mostenirea pe care o primim de la parinti, ne diferentiaza accesul la resursele spatiului in care traim, ne diferentiaza accesul la cultura, ne diferentiaza modul cum ne implinim nevoile descrise in Piramida Motivatiilor de catre Maslow. In tabelul de sus aceasta diferenta se afla situata in zona B.

Acceptam asadar ca societatile evolueaza, astfel incat societatea din 1896 cand Armand Peugeot si-a deschis mica sa fabrica de automobile este cu mult diferita de societatea de astazi. Unele societati au ales comunismul si si-au indreptat efortul catre implinirea acelui tip de societate, altele au ales socialismul, dezvoltand un alt tip de societate, in timp ce altele au ales implinirea personala supunandu-se valorilor liberale. Fie ca i s-a impus o anumita directie de dezvoltare, precum statele socialiste din Europa de Est, carora comunismul a fost impus cu tancurile rusesti, fie ca au decis prin consens o democratie liberala, dezvoltarea sociala a presupus un set de adevaruri in care cetatenii sai sa creada. Unii au scris o Declaratie de Independenta in care si-au afirmat adevarurile fundamentale, altii si-au creat constitutii supuse acceptului majoritatii si care au devenit valori supreme juridice in stat, iar altii au acceptat valorile de adevar implementate in societate de catre o anumita entitate: armata de ocupatie, partid de tip totalitar sau lider autoritar.

RAPORTAREA LA SOCIETATE

In aceste spatii de adevar consensual, individul s-a raportat in permanenta la societate. A facut-o fie ca a constientizat ca la baza stau seturi de adevar sau nu. Atunci cand societatea nu a raspuns nevoilor sale fundamentale, individul fie s-a conformat social, fie a cautat un alt spatiu in care sa traiasca.

Romania, de la 1945 si pana astazi, a fost un spatiu din care s-a emigrat: fie trecand clandestin granita cu riscul de a fi impuscat de graniceri, fie „vanduti” unui alt stat, toate acestea in perioada comunista, fie plecand din tara de buna voie, dupa deschiderea granitelor si intrarea in spatiul comunitar european, romanii si-au cautat implinirea personala in afara tarii. Fenomenul este ingrijorator daca citim statistici care arata ca in Italia suntem prima comunitate de imigranti, iar in Marea Britanie a doua, dupa polonezi.

Cauza evidenta este raportarea la societate si raspunsul acestei societati la nevoile individuale.

Descoperim, daca ne raportam la trecut, ca societatea romaneasca a pornit de la o dezvoltare liberala, imediat dupa Unirea de la 1918 si pana in 1945 (oamenii plecau la studii in strainatate, dar se intorceau sa traiasca aici), a parcurs o perioada totalitara, de la 1945 si pana in 1989 (una din care elitele au fugit din tara sau au fost inchise in penitenciare corectionare in care au fost exterminate), iar mai apoi dupa 1989, pana in 2016, Romania a parut ca imbratiseaza traiectoria liberala, inceputa acum o suta de ani. Vine insa un partid totalitar de tip bolsevic la putere in 2016 si incearca sa schimbe toata aceasta traiectorie de dezvoltare, mutand societatea pe o traiectorie iliberala.

SETUL DE ADEVARURI DE LA BAZA SOCIETATII

De ce poate un partid precum PSD sa mute un parcurs social dinspre liberalism spre iliberalism? De ce i se da voie ca, nestingherit de o reactie majora sociala, PSD sa ne duca spre modele precum Turcia sau Rusia? De ce nu raspunde legal pentru aceste fapte?

Raspunsul este unul singur: pentru ca, asa cum arata societatea romaneasca, PSD se misca ca si cum SETURILE DE ADEVAR SE AFLA LA PARTID. Conceptul de Program de dezvoltare cu care PSD a castigat alegerile nu este doar un set de promisiuni electorale, este si un set de adevaruri supus atentiei romanilor ca baza de actiune in sensul impunerii cu forta a iliberalismului. Iar legitimitatea sub care acest partid se misca este chiar votul primit pentru acest program. O legitimitate din care rezulta forte ostile, precum Statul paralel, ori nazistul Iohannis, ori servicii secrete, ori Soros, ori ambasadele, orice minciuna reiesita dintr-un adevar aflat in buzunarul partidului si in care cetatenii sa creada. Si, din pacate, chiar cred. Pentru ca oamenii au nevoie de adevar si, atunci cand nu exista unul acceptat prin consens, pot crede pe oricine care le livreaza unul, cat de cat credibil.

Alte societati nu au un asemenea model social. Acolo seturile de adevar se afla, de zeci sau de sute de ani, in Declaratii acceptate national, in Constitutii liberale, in legi si cutume. Acolo nu isi poate permite niciun partid sa vina si sa nege setul de valori comun si sa incerce sa impuna adevarurile proprii.

Asadar ceea ce diferentiaza o societate sanatoasa, de tip ALFA, cu una subdezvolatata, de tip BETA, este exact setul de valori comun acceptate si imposibilitatea sau posibilitatea schimbarii lor dupa interese obscure.

ADEVARUL SI ROMANIA SINERGISTA

Iata cum, din intreaga prezentare de pana acum, nevoia de adevar transcede ca o conditie necesara. Demersul transformarii societatii romanesti catre o societate de tip ALFA trebuie sa inceapa cu setul de adevaruri pe care partidele, asociatiile civice si cetatenii de buna credinta trebuie sa le impuna consensului social.

Miscarea Sinergista are un astfel de set de adevaruri si de principii care rezulta din aceste adevaruri si pe care, prin contactele pe care le-am avut pana acum, dar si public, le doreste a fi puse pe o masa de discutie comuna. Dupa care, acceptate prin referendum, sa capete valoare nationala. Iar din acestea, sa rezulte o constitutie liberala, pasul urmator care ar finaliza fundatia de adevar pe care sa translatam societatea romaneasca: de la una instabila, de tip iliberal, improprie implinirii personale a cetatenilor sai care emigreaza acum masiv, catre una in care fiecare cetatean (nu numai politrucii) sa aiba acces la resurse, la cultura, la educatie si servicii de sanatate de calitate, oferite profesionist de catre concetatenii sai.

Altfel, cine va castiga alegerile va avea „legitimitatea„ impunerii propriului adevar. Va aloca resurse unor vuvuzele si televiziuni obediente prin care sa impuna societatii acel adevar propriu. Prin repetare, acea minciuna livrata cu valoare de adevar va fi inoculata in mintile si asa atacate ale multimii. Iar in strada vom avea zeci de conflicte, de manifestatii civice, in care niste indivizi descrisi ca retardati de catre iliberali vor protesta in numele unor adevaruri universal acceptate in democratii de tip ALFA, adevaruri pe care partidele iliberale le livreaza ca pe niste minciuni de genul: „noi nu suntem colonie europeana”, „cerintele GRECO nu sunt obligatorii”, „ambasada americana se exprima cum si cat i se permite”, …

Intr-o astfel de societate doriti sa traim?

Cuvinte cheie: adevar