Cateva raspunsuri despre prezentarea CONFORM. Buna Credinta.

Daca in articolul anterior am vorbit despre cifre (pe care probabil le vom reanaliza in functie de fiecare tip de alegeri), acum voi incerca sa explic mai bine ce inseamna Buna Credinta.

La inceput, alaturi de Competenta si de Educatie, Buna Credinta a fost a treia mema pe care am introdus-o in prezentarile CONFORM cu scopul, pe de o parte, de a putea sa facem diferenta intre politicieni, partide si aliante politice (ca raspuns la mema ca „toate partidele sunt la fel”), pe de alta, pentru a pune la dispozitia fiecarui votant o busola prin care sa poata analiza pe fiecare care ii cere votul: este de buna credinta sau nu? Este competent sau nu? Este educat sau?

Pe masura ce conferintele s-au tot extins si, din discutiile cu Tavi Jurma, de la care a pornit ideea Miscarii Sinergiste, am diferentiat cateva elemente distincte care pot defini Buna Credinta. Iata-le:

1. Transparenta.

Transparenta inseamna actul prin care actiunea devine vizibila tuturor. Ea este unul din inhibatorii actiunilor de rea credinta precum mita, spaga, minciuna, … pentru ca, atunci cand subiectul incerca sa scoata la lumina actiunea corupatorului, atunci il inhiba fara doar si poate pe acesta.

Inchipuiti-va ce inseamna pentru un partid nou ca, atunci cand celelalte forte carora acesta li se opune, incearca sa il corupa pe unul dintre conducatorii acestui nou partid, iar acesta spune:

„Ok. Haideti sa facem o conferinta de presa in care sa spunem ca partidul X v-a trimis pentru a face o donatie partidului nostru. Ce ziceti?”

Sau cand vine cineva si spune ca reprezinta „Statul Paralel” care il vrea pe X europarlamentar, ca pozitie eligibila pe listele partidului Z, in schimbul sustinerii Statului Paralel pentru acest partid:

„Ok. Vom face o conferinta de presa in care sa prezentam propunerea dvs. Numai bine, cu aceasta ocazie verificam si cine este Statul Paralel.”

Dar si mai de buna credinta este ca partidul Q sa vina si sa spuna urmatoarele: „Avem urmatoarele surse de finantare carora le multumim. Cu banii primiti am efectuat urmatoarele activitati, A, B, C, … care au costat urmatoarele resurse financiare.

Sau sa aleaga sa faca alegeri interne pentru a stabili, transparent, listele pentru alegeri. Cate partide/aliante fac asa ceva?

2. Povara actiunii (spun ce fac si fac ce spun)

Este elementul de buna credinta care ofera asteptarile corespunzatoare. Si predictibilitate.
Daca afirm ca trebuie facut urmatorul lucru, necesar partidului si imi asum responsabilitatea actiunii, inseamna cel mai important pas pentru castigarea respectului si a statutului de buna credinta. Iar daca am esuat, macar am incercat. Numai ca sunt putine situatii in care, fiind parte dintr-o echipa si cerand ajutorul echipei, rezultatul sa fie altul decat reusita. Sau daca nu acum, macar ca posibilitate in timp.

3. Morala finalitatii (datoria)

Aici ne ducem catre proiect si catre obiectiv. Cand propunem un proiect de tara, il creionam si, prin consens, decidem ca indiferent ce se intampla il atingem, atunci sunt pe calea bunei credinte. Pentru ca, pe de o parte lucram pentru un scop mai mare decat noi insine, iar pe de alta parte, angrenam forte nebanuite pe care nu le aveam in atentie atunci cand am inceput lucrul. Iar daca consensul atinge limitele moralitatii, asa cum am prezumat in cazul proiectului de tara, oricand vom fi ajutati, apreciati, sustinuti sau inlocuiti cu buna credinta atunci cand efortul nostru devine mult prea mic fata de forta elementelor angrenate in scopul atingerii acelui obiectiv.

4. Onestitate

Pe scurt inseamna cinste. Si este o virtute pe care fiecare dintre noi o punem in slujba adevarului.
Cum onestitatea este in legatura cu adevarurile aflate la baza societatii, atunci aceasta este obligata la definirea lor si la punerea in intregime la fundatia natiunii: libertatea, egalitatea, implinirea personala si responsabilitatea personala. Acestea sunt 4 adevaruri fundamentale pe care le-am identificat in urma analizei istorice a democratiei moderne.

Si ce este mai frumos decat sa lucrezi in adevar?

5. Reputatia

Aceasta nu este ceva care te precede, ci ceva care te urmeaza. Pentru ca daca platim simbriasi care sa ne laude intr-o comunitate, dar nu facem nimic pentru ca reputatia sa fie confirmata prin fapte, atunci convergenta dintre vorba si fapta va fi doar o incercare esuata de a parea ceea ce nu suntem.

Si inca ceva:

Daca orice 12 persoane pot deveni jurati in sistemul de justitie american, putand stabili daca cel judecat este sau nu vinovat (de buna credinta), in chestiune chiar de viata si de moarte, putem crede ca avem fiecare dintre noi darul nativ de a stabili daca X sau Y este sau nu, de buna credinta.

Sa credem in acest dar si sa nu ne indoim de el.

foto: https://qtxasset.com

Cuvinte cheie: Buna Credinta

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.